söndag 18 november 2012

Lag Fördel goes Gangnam-style!


KONICHIWA fina Skarp-blogg!
Lag Fördel rapporterar från geishornas, samurajernas och blöjornas sumobrottande land! Det är en spännande resa med en annorlunda kultur i jämförelse med Svedala. Vi har rest runt till olika platser i Japan, från storstadsliv i Tokyo, mysig bergsby i Kyoto till en vacker landsbygd bland höga berg och storslagen natur i Hakone, sett det vackra berget MT Fuji, samt en liten paus på beachen i Odawara. I Tokyo och Kyoto har vi bott på olika hostels, i dorms. Vi har skapat kontakt med människor från hela världen, och vi tjejer- Anna, Sibylla och Linn fick en liten crush på australiensarna, och var nära att hänga på till Australien där de skulle hyra en van och cruisa runt längs kusten.

Maten är speciell i detta land, och den sushi hysteri som härjar hemma i Sverige kommer vi inte att nappa på, på en lång tid, då fisk ingår i allting som vi beställer. Det är överlag en konstig matupplevelse i detta land. Men mycket är gott. Rice for life! Ola som är vegetarian har haft en jobbig upplevelse sen första dag vi anlände, då japaner inte vet vad vegetarisk mat är. Och då de inte talar engelska i detta land har vi haft mycket kommunikationssvårigheter- speciellt Ola som skall förklara att han inte vill ha fisk eller kött. Tror Ola har lyckats få in vegetarisk mat 2 av 10 gånger vi beställt. Dvs- Ola har gått på stark diet och levt på endast öl och snacks, och gått ner ca 15 kg. Men fördelen är att vi har blivit experter på teckenspråk! Det är bara att krossa fingrarna till ett X, tänk X-factor! Då är du hemma här!

Sibyllas dröm är uppfylld då vi har varit på kattcafé. Björns dröm är uppfylld då han har gått i geishornas prostitutionskvarter, Olas dröm var att bli klädd i japansk kimono och bada naken i varm källa, Annas dröm är uppfylld då hon börjat passa in bland de japanska ungdomarna iklädd korta jeansshorts med strumpbyxor och UGGboots som hon stolt shoppat, och Linn har agerat streetstylefotograf i Tokyos hippaste stadsdel Shibuya. Allas gemensamma dröm var att sova i de så kallade kattburarna, (kapsyler). En kul upplevelse!! Med en balkong och skywiev med Tokyos höga skytree i bakgrunden och gnistrande upplysande stad.

Den gästfrihet och det värdskap vi studerar har vi verkligen fått uppleva, och precis som vi trodde- Japaner är bäst på gästfrihet. De ser alla och vill hjälpa alla. Då de inte kan engelska och inte förstår vad vi frågar, ljuger de för att kunna ”hjälpa” till, så vi får ett svar på vår fråga i alla fall. Det är väl snällt.
Japaner är extremt renliga och du hittar inte någon soptunna någonstans, och ändå ligger inte en ynka pappersbit på gatan. Människorna är prydliga i sin klädsel, det är välstruket och de ser perfekta ut från topp till tå. Varenda liten kroppsdel räknas som vacker. Julhysterin är redan här då julmusiken dundrar ut från högtalaren på trendiga Starbucks, och glittrande granar och julpynt lyser upp i butiker och på gator. Innan vi åker hem skall vi uppleva Japans kareoke, äta på temarestaurangen Alcatraz och åka Skytrain! Resterande upplevelser håller vi hemliga. Lag Fördel säger ARREGATO OCH SAYONARA för denna gång! Xoxo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar